Tema 1 Çfarë është një Podcast?

Një podkast është “një skedar dixhital audio ose video ose regjistrimi, zakonisht pjesë e një serie tematike, që mund të shkarkohet nga një faqe interneti në një luajtës mediash ose kompjuter» (Dictionary.com).

Është interesante që “pod” i podcast-it është huazuar nga luajtësi i mediave dixhitale “iPod” i Apple; dhe pjesa “cast” e podkastit është marrë nga termi “transmetim” i Radios” (Dita Ndërkombëtare e Podcast).

Ekzistojnë dy lloje kryesore të Podcast-it:

 • Podcast audio
 • Video Podcast

… me fjalë të tjera, një Podcast është një produkt audio ose audio/video që:

 1. Informo-zbulo;
 2. Përfshin-argëton;
 3. Përshkruan-tregon.

Për më shumë informacione mund të shikoni këtë video:

What is a Podcast & Podcasting | Podcasting – Bing video

A Podcast could have different kind of format:

 • Solo Show, i njohur gjithashtu si monolog.

Përfitimet: Nuk keni nevojë të mbështeteni te dikush tjetër për të regjistruar episodet tuaja.

Sfidat: Ndoshta stili më frikësues i shfaqjes për podkasterin fillestar. Një nga sfidat më të mëdha të shfaqjes solo është të kapërceni ndjenjën se po “flisni me veten” dhe të kuptoni se në të vërtetë po flisni me dëgjuesin.

 • Shfaqja e bashkë-prezantuar,duke prezantuar së bashku me një mik ose koleg.

Përfitimet: Një mënyrë e shkëlqyeshme kundër ‘frikës së mikrofonit’ të regjistrimit vetëm është të bisedosh në emision me dikë tjetër. Nëse gjen bashkëprezantuesin e duhur, ke dikë që të largohesh, debato. Disa podkaste të bashkëorganizuara kanë një kimi të shkëlqyeshme midis prezantuesve.

Sfidat: Jo vetëm që duhet të lini mënjanë kohë për të regjistruar, por ajo kohë duhet të jetë gjithashtu e përshtatshme për bashkëpritësin tuaj.

 • Shfaqja e intervistës, “huazimi” i ekspertizës ose i vlerës argëtuese të të tjerëve.

Përfitimet: Bërja e një emisioni intervistash ju jep mundësinë për të biseduar me dikë që keni kërkuar gjithmonë.

Sfidat: Intervistimi është një aftësi që do t’ju duhet ta përmirësoni përmes praktikës. Do t’ju duhet të gjeni dhe t’u afroheni vazhdimisht mysafirëve të mundshëm, të planifikoni intervista dhe të mbështeteni te të tjerët për t’u shfaqur.

Gjërat që duhet të dini/bëni përpara se të krijoni një Podcast:

Çdo podcast ka nevojë:

 1. Titulli: Çdo podcast duhet të ketë një titull që mund të jetë emri i podkasterit, një titull përshkrues ose një titull abstrakt. 
 2. FormatiFormatet e podkastit janë mënyra për të organizuar përmbajtjen e emisionit tuaj. Ato janë metoda shpërndarjeje që i japin podcast-it tuaj një strukturë. Formati i duhur do ta mbajë përmbajtjen tuaj të organizuar dhe do ta bëjë të qasëshme për dëgjuesit tuaj. Pa një format të fortë, shfaqja juaj do të duket e shkëputur dhe e çrregullt.
 3. StrukturaStruktura e podcast-it, nga ana tjetër, përcakton mënyrën se si ju jepni formatin tuaj të zgjedhur. Ai përcakton kornizën – të gjitha segmentet që do të përfshijë shfaqja juaj e podcast-it. Formate të ndryshme të podcast-ve do të përdorin struktura ose korniza të ndryshme.  
 4. Skripti: Ky është një udhëzues që e mban folësin në rrugën e duhur dhe siguron që të arrini të gjitha pikat kyçe. Ai gjithashtu do të ndihmojë folësin të përgatisë tranzicionet dhe të marrë gjithçka brenda kohës së caktuar.
 5. EpisodetPodkasti mund të ndahet në episode që mund të zgjasin nga 15 minuta deri në 2 orë e 45 minuta. Çdo episodduhet të planifikohet dhe të ketë një titullspecifik dhe interesant.
 6. Publiku/Objektivi: Çdo Podcast ka një objektiv/publik specifik. Të kesh një objektiv specifik do të ndihmojë podkasterin të zgjedhë temat për të folur, gjuhën që do të përdorë dhe mënyrën e të folurit.
Përmbajtja e mësimit