AKTIVITETI 6: Shenja vlerësimi

Çdo person është vazhdimisht në kërkim të shenjave të njohjes, sepse ato janë jetike.

Por çfarë është saktësisht një shenjë e njohjes?

Janë të gjitha gjërat e vogla që japim ose marrim çdo ditë që thonë “ti ekziston, unë të shoh dhe kjo është ajo që mendoj për ty”.

Ka pozitive dhe negative:

  • Përshëndetje zotëri, si jeni? Faleminderit. Kalofshi nje dite te bukur.
  • Ju dukeni veçanërisht rrezatues sot!
  • Mendova se fole mirë!
  • Nuk jemi parë prej shumë kohësh, më mungon. A do të hamë ndonjë kafshatë së bashku?
  • Hahaha ai është shumë budalla! Ju lutem ndaloni së foluri…
  • Jam ngopur, nuk e zëvendësoni kurrë kutinë e qumështit kur të përfundoni një!
  • Po, ne e dimë atë. Ti je një burrë i vogël i mjerë, i gjori Calimero!
  • Zotëri, ishte dikush para jush. Ju lutem prisni radhën tuaj?

A e dini se disa eksperimente kanë treguar se njerëzit preferojnë të marrin shenja negative të njohjes, sesa të mos njohin fare? I qetëson se janë të rëndësishëm, se ekzistojnë në sytë e të tjerëve dhe jo se janë të parëndësishëm.

Imagjinoni sikur të hyja në dhomë dhe të thosha “Oh, keni erë të mirë, më pëlqen parfumi juaj!” Menjëherë do të kënaqeni dhe do të ndiheni të sigurt, ka mundësi që me këtë shenjë të thjeshtë njohjeje, pjesa tjetër e ditës do të jetë e këndshme sepse do të ketë nisur në këmbë të mbarë, me besimin se kush jeni.

Prandaj mos hezitoni ta jepni. Pse ta privoni veten nga ajo, kur shihni mirëqenien që ajo sjell?

Meqë ra fjala, pse nuk i shkruajmë gjëra të bukura njëri-tjetrit? E thjeshte, por e bukur…

Shkruani një kompliment për çdo person në një post-it dhe vendoseni në vendin e tyre