Aktiviteti 6 “Të kuptuarit e perspektivave”

Qëllimi i aktivitetit është të kuptojmë këndvështrimet tona dhe të të tjerëve dhe pse mendojmë ashtu siç mendojmë. Gjithashtu, ky aktivitet do të mësojë kuriozitetin dhe aftësitë e të dëgjuarit aktiv.

1. Pjesëmarrësit duhet ta shikojnë këtë video:

https://www.youtube.com/watch?v=czOUT8lMk9Q

2. Pas përfundimit të videos, trajneri u kërkon pjesëmarrësve të bëjnë një diskutim të vogël mbi atë që ata menduan për videon.

Pyetjet që duhen bërë nga trajneri për të lehtësuar diskutimin:

- Çfarë mendimi keni për videon?

- Çfarë kuptoni me termin perspektivë?

- Pse është e rëndësishme të kuptosh këndvështrimet e të tjerëve?

- Pse është e rëndësishme të pranoni këndvështrimin tuaj?

3. Pjesëmarrësit do të qëndrojnë në grupin e përgjithshëm dhe do t'u jepet një copë letër dhe një stilolaps/laps.

5. Pjesëmarrësve do t'u shfaqet një grup oh fotografi të famshme në projektor/ekran dhe do t'u kërkohet të shkruajnë se çfarë mendojnë se është historia pas imazhit.

6. Pasi njerëzit të ndajnë mendimet e tyre, trajneri do t'u tregojë pjesëmarrësve historinë e vërtetë pas fotove.

7. Më pas pjesëmarrësit do të diskutojnë me trajnerin pse secili prej tyre kishte interpretime të ndryshme për secilën imazh.
Imazhet që do të përdoren për këtë aktivitet


Hhaing The Yu, 29 vjeç, mban fytyrën në dorë ndërsa shiu bie mbi mbetjet e shkatërruara të shtëpisë së tij në qytezën Swhe Pyi Tha, pranë kryeqytetit të Mianmar, Yangon (Rangoon), të dielën, 11 maj 2008. Cikloni Nargis goditi jugun Myanmar një javë më pare, la miliona të pastrehë dhe ka marrë deri në 100,000 jetë.


Phyllis Siegel, 76 vjeç dhe Connie Kopelov, 84 vjeç, gëzohen pasi më në fund u jepet e drejta për t'u martuar. Martesa e të njëjtit seks u legalizua në të gjithë Shtetet e Bashkuara të Amerikës në qershor 2015.


E bërë nga Jacques Gourmelen, fotografia u bë një nga fotot ikonike nga njerëzit e Brittany, Francë. Më 6 prill 1972 në Saint-Brieuc, punëtorët e kompanisë Joint Français hynë në grevë dhe CRS (Policia franceze e trazirave) ndërhyri. Në foto, ballë për ballë qëndrojnë dy burra - Guy Burmieux, një punëtor dhe Jean-Yvon Antignac, një polic i trazirave. Siç doli, të dy kishin qenë miq fëmijërie dhe e njohën njëri-tjetrin. Fotografi më vonë kujtoi: "E pashë atë [Guy Burmieux] duke shkuar drejt shokut të tij dhe e kapi për jakë. Ai qau me tërbim dhe i tha: "Vazhdo dhe më goditi derisa të jesh në të!" Tjetri nuk lëvizi një muskul."


Pushtimi i Pragës nga Ushtria Sovjetike, Josef Koudelka, 1968


Kjo fotografi bezdisëse dhe e frikshme është bërë nga David Seymour (një nga themeluesit e Magnum Photos dhe një nga fotoreporterët kryesorë të shekullit të 20-të) në një shtëpi për fëmijë të shqetësuar emocionalisht në Varshavë, 1948. Detyra në qendër atë ditë ishte për të vizatuar "shtëpinë" në dërrasën e zezë. Ndërsa fëmijët e tjerë vizatonin shtëpi, Terezka, e cila u rrit në një kamp përqendrimi, kishte një ide tjetër për shtëpinë. Dikush mund të pyesë vetëm se çfarë përshkruan shkarravitja, por duket sikur dhimbja dhe tmerret e përjetuara në kamp shihen qartë në shkëlqimin e mprehtë të Terezkës.
Përmbajtja e mësimit